központi: +36-70-674-8177elnök: +36-70-203-2962

Toleranciatáborok

Mottó: “Egy cél, amelyet szem előtt tartasz, összegyűjti az erődet, világosságot és új, célratörő akaratot ad neked.”(Anselm Grün)

A Kéz a Kézben Toleranciatábor 2016-ban indult el az Auchan az Ifjúságért Alapítvány pályázat segítségével.

A pályázatot 2 fordulóban döntötték el. A második fordulón nemzetközi videókonferencián keresztül kellett bemutatnunk, megvédenünk a Gyógyító kutyák projektet.Végül 12 000 eurót nyertünk. Ennek keretében indítottuk útjára azt a tábort, ahol közép és súlyosan fogyatékossággal élő gyermekeknek biztosítottuk a tábori élményt ép gyerekekkel együtt. Közös tábor, közös gondolatok, tolerancia, érzékenyítés.

A pályázat címe: Gyógyító kutyák
A projekt kezdő időpontja volt: 2016. január
A projektzáró időpontja: 2017. január 31.

A Projektet támogatja:

további információ a 2016. évi beszámolóban

Segítő (ép) gyermekek a táborban

A tábor célja, hogy a segítő gyermekek megtanulják “kezelni” sérült társaikat. Érezzék, lássák, hogy a fogyatékossággal élők milyen nehézségeket küzdenek le nap mint nap.

A gyermekek jelképesen örökbe fogadnak egy-egy sérült kis társat, akivel a tábor ideje alatt közös rendezvényeken, foglalkozásokon vesz részt. A pedagógusok által kapott információkat megjegyezik, megtanulják.

A közös gondoskodás, a feladatok elvégzése bár kihívás a segítő gyerekeknek, mégis örömmel tölti el szívüket. A sok közös rendezvény összekovácsolja a kis csapatot. Barátságok születnek, mélyültek el.

Megtapasztalhatják, hogy milyen a feltétel nélküli elfogadás, szeretet, ami sérült társaiknak teljesen természetes, hisz számukra nem az a lényeges, hogy barátaik milyen külső fizikai megjelenéssel, vagy anyagi háttérrel rendelkeznek. Nekik kizárólag az elfogadás és a szeretet a fontos, minden más tényező, ami társadalmunk mai társas kapcsolataira jellemző, nem érdekes. Kizárólag az a fontos, hogy a másik fél milyen emberi értékekkel bír. Azt is megtanulják, hogy nekik pont olyan érzéseik vannak egymás iránt, mint bárki másnak.

Miután a táborban részt vevő segítő gyerekek ezt felismerik sokkal felszabadultabban és bátrabban élik meg az új élményeket, és gátlások nélkül keresik egymás társaságát a közös foglalkozásokon túl is.

A közösen átélt élményt a tábor végén szüleiknek mesélik el, így a gyerekeken keresztül a családjukban is megtörténik a társadalmi érzékenyítés, még ha nem is olyan mélyrehatóan, mint a táborban részt vevők számára.

Fogyatékossággal élő gyermekek

A fogyatékossággal élő gyerekek szülei nagyon várják a tábor idejét. Gyermekeik sokat fürdenek, részt vesznek a kutyás terápiás foglalkozásokon, melyet közösen az ép gyerekekkel együtt tartunk meg.

Közös zumba és körjátékok, ügyességi kézműves játékok segítik a megismerkedést, a kommunikációs eszközök elsajátítását.

Mindenkire egyaránt nagy közösségfejlesztő hatást gyakorol a rendszeres napirend, az új környezet. A szokásostól eltérő, a megváltozott helyszín az újdonság erejével közösséggé kovácsol mindenkit.

A Tisza part friss levegője jó hangulatot varázsol. A gyerekek érzik a változás pozitív varázsát. Növeli önállóságukat az új környezet. Itt segítik egymást, a megszokottnál is jobban. Várják a változásokat, a lehetőségeket, a programokat. Nagyon örülnek, boldogok.

Még a tágabb család is érdeklődik, hogy mi történik, mert különös nyugtalansággal, várakozással viseltetett mind a bejárós, mind a táborozós siserehad. A víz pozitív ereje varázslatos. Ha csak egész héten fürdenek, akkor is nagy élmény mindenkinek a hét.

A nyugalom, ami áradt mindenből. A kutyák, a lehetőségek, minden adott a bőséghez.

Ezt a nyugalmat élik meg a dolgozók is, akik nagyon önfeledten, családiasan, mégis felelősségteljesen élik meg a hetet. A szervezettség, a megbízhatóság, felkészültség, előrelátás a tábori hét záloga.