központi: +36-70-674-8177 elnök: +36-70-203-2962 elnok@ujvilagalapitvany.hu
Select Page

 

Befejeződött a tábor

Nagy sikerrel rendeztük meg ez évben is a táborunkat. Nehezítette a programok lebonyolítását, hogy későn jött az árvíz és viharok dúlták fel a Partfürdőt. Ezért egész héten tisztították a területet, takarították a letört ágakat. Így csak 1 medencét tudtunk használni. Az ENSI Kft. és az Országos Dohányboltellátó Kft jóvoltából a gyerekek átmehettek a csúszdaparkba, ahol egy teljes délelőttöt tölthettünk. Igyekeztünk a tábori programokat újítani és még többel bővíteni.
A táborról készült beszámolót itt találják.

 

Ebben az évben 4. alkalommal rendezzük meg az országosan egyedülálló érzékenyítő Toleranciatáborunkat a szegedi Partfürdőn 2019. július 1-5 között. Jelentkezési lapokat, további információkat a 2019. évi táborról itt kaptok.

Szülői levél  Tábori program

Miért egyedülálló?

A helyszín miatt
Partfürdőről:

A Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman tavasztól őszig várja kedves látogatóit. Egyedülálló elhelyezkedésével az ország egyik legszebb fekvésű kempingje, közvetlenül a Tisza partján, 5 percnyi sétára Szeged belvárosától. A lapályos parton a fürdőzés és napozás mellett futballpálya, strand-röplabda pálya, büfék, vendéglátóegységek állnak a vendégek részére, valamint a kijelölt tűzrakó helyeken bográcsozásra, szabadtéri sütésre, főzésre is van lehetőség. A medencék legmélyebb pontjai: középső medence: 120 cm közel 33 fokos víz, nagy medence: folyamatosan mélyülő, a legmélyebb pontja: 180 cm, közel 33 fokos vízhőmérséklet.

A táborba napi jegy kifizetésével a szülők is be tudnak jönni délutánonként, de a tábor programját nem zavarhatják (bekapcsolódni lehet).

A gyerekek miatt

Segítő (ép) gyerekek:
A tábor célja, hogy a segítő gyermekek megtanulják “kezelni” sérült társaikat. Érezzék, lássák, hogy a fogyatékkal élők milyen nehézségeket küzdenek le. A gyermekek jelképesen “örökbe fogadnak” egy-egy sérült kis társat, akinek a napi teendőit megfigyelik, a pedagógusok által kapott információkat megjegyezik, megtanulják. A közös gondoskodás, a feladatok elvégzése bár kihívás a segítő gyerekeknek, mégis szívük megtelik boldogsággal, szeretettel feléjük. A sok közös rendezvény összekovácsolja a kis csapatot. Barátságok születnek (egyáltalán nem az a fontos, kinek milyen fogyatékossága van!), mélyülnek el. Megtapasztalhatják, hogy milyen a feltétel nélküli elfogadás, szeretet, ami sérült társaiknak teljesen természetes, hisz számukra nem lényeges, hogy a barátaik milyen külső fizikai megjelenéssel, vagy anyagi háttérrel rendelkeznek. Nekik kizárólag az elfogadás és a szeretet a fontos, minden más tényező, ami társadalmunk mai társas kapcsolataira jellemző, nem értékes. Kizárólag az a fontos, hogy a másik fél milyen emberi értékekkel bír, hogyan fordul feléjük. Azt is megtanulhatják, hogy nekik pont olyan érzéseik vannak egymás iránt, mint bárki másnak. E felismerés, sokkal felszabadultabbá és bátrabbá teszik őket. Megélik, átélik a közös játékokat, és gátlások nélkül keresik egymás társaságát a közös foglalkozásokon túl is. A közösen átélt élményt a tábor végén a szüleiknek mesélik el, így a gyerekeken keresztül a családokban is megtörtént a társadalmi érzékenyítés, még ha nem is olyan mélyrehatóan, mint a táborban részt vevők számára.

A fogyatékossággal élő gyermekek:
A szülők már nagyon várják a tábor napját, hogy a fogyatékossággal élő gyermekeiket elhozhassák a táborba.  Sokat fürdenek, sokkal aktívabban vesznek részt a kutyás terápiás foglalkozásokon, melyet közösen az ép gyerekekkel tartunk. Közös zumba és körjátékok, ügyességi kézműves játékok segítik a megismerést, a kommunikációk elsajátítását.

A sérült gyermekek szülei boldogan hozzák ide családtagjaikat, mert mint a beszélgetésekből kiderült, ismét megtapasztalhatják az a szabadságot, amit az egészséges gyermekeket nevelő családok nap mint nap megélnek. Erre a pár napra ismét, ahogy ők fogalmaznak – “normális család lehetünk.” -.

Felnőttek miatt:

Pedagógusok, szakemberek:

Olyan pedagógusokkal dolgozunk, akik ismerik a fogyatékossággal élő gyermekeket. Gyorsan, hatékonyan, szakszerűen tudnak reflektálni minden felmerülő problémára a legmagasabb szinten. A gyerekekhez való viszonyuk példaértékű, szeretettel, odaadással bánnak velük és örömmel, közösen élik meg a tábor minden pillanatát. Magas szintű munkájuk, kitartásuk akaratuk nélkül nem lenne vállalható ez a tábor. Minden gyermekhez őszinte, feltétel nélküli szeretettel fordulnak, munkájuk példaértékű, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy átlag életkoruk nem több 35 évnél.

Támogatók, önkéntesek:

Nélkülük ez a tábor csak nagyon nagy nehézségek közepette jönne létre. A támogatók önzetlen segítése, egy emberként való mellénk állása hatalmas segítség és megtiszteltetés. Ha nem lennének nagylelkű támogatók, akkor a tábor teljes költsége 6 420 000.- forint lenne. Önkénteseink odaadása, támogatása, munkája  nyugalmat, megbízhatóságot ad a tábor életében. A fáradhatatlan munkabírásuk tiszteletre méltó. Köszönjük, hogy fontosnak tartjátok munkánkat és mellénk álltok! Megtiszteltetés!

Most pedig a 2019. július 1-5 között megrendezésre kerülő táborról pár szót:

A táborba jelentkezni ugyan úgy lehet, mint az előző években. Ki kell tölteni a jelentkezés lapot.Kérem figyeljenek oda, hogy melyiket töltik le, mert a sérült gyerekeknél értelemszerűen mást is kérdezünk. A kitöltött kérdőíveket e-mailban:
irengulicska@gmail.com címre vagy
borítékban, személyesen/postán “ÚJ VILÁG” Alapítvány Szeged, 6724, Bakay u. 50 szám alá várjuk legkésőbb a kérdőívben feltüntetett dátumig. A borítékra kérem feltüntetni a gyermek nevét!

ép (segítő) gyermekek részére kérdőiv itt.

fogyatékossággal élő gyermekek részére kérdőív itt.


Tábor programja:

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!