+36-70-203-2962 elnok@ujvilagalapitvany.hu
Select Page

A tábor 2016-ban indult el az Auchan pályázat segítségével.

Segítő (ép) gyermekek a táborban

A tábor célja, hogy a segítő gyermekek megtanulják “kezelni” sérült társaikat. Érezzék, lássák, hogy a fogyatékossággal élők milyen nehézségeket küzdenek le nap mint nap. A gyermekek jelképesen örökbe fogadnak egy-egy sérült kis társat, akivel a tábor ideje alatt közös rendezvényeken, foglalkozásokon vesz részt. A pedagógusok által kapott információkat megjegyezik, megtanulják. A közös gondoskodás, a feladatok elvégzése bár kihívás a segítő gyerekeknek, mégis örömmel tölti el szívüket. A sok közös rendezvény összekovácsolja a kis csapatot. Barátságok születnek, mélyültek el. Megtapasztalhatják, hogy milyen a feltétel nélküli elfogadás, szeretet, ami sérült társaiknak teljesen természetes, hisz számukra nem az a lényeges, hogy barátaik milyen külső fizikai megjelenéssel, vagy anyagi háttérrel rendelkeznek. Nekik kizárólag az elfogadás és a szeretet a fontos, minden más tényező, ami társadalmunk mai társas kapcsolataira jellemző, nem érdekes. Kizárólag az a fontos, hogy a másik fél milyen emberi értékekkel bír. Azt is megtanulják, hogy nekik pont olyan érzéseik vannak egymás iránt, mint bárki másnak. Miután a táborban részt vevő segítő gyerekek ezt felismerik sokkal felszabadultabban és bátrabban élik meg az új élményeket, és gátlások nélkül keresik egymás társaságát a közös foglalkozásokon túl is. A közösen átélt élményt a tábor végén szüleiknek mesélik el, így a gyerekeken keresztül a családjukban is megtörténik a társadalmi érzékenyítés, még ha nem is olyan mélyrehatóan, mint a táborban részt vevők számára.

A fogyatékossággal élő gyermekek:

A fogyatékossággal élő gyerekek szülei nagyon várják a tábor idejét. Sokat fürdenek, részt vesznek a kutyás terápiás foglalkozásokon, melyet közösen az ép gyerekekkel együtt tartunk. Közös zumba és körjátékok, ügyességi kézműves játékok segítik a megismerkedést, a kommunikációs eszközök elsajátítását.