Gyógyító kutyák

2015. október 10
Gyógyító kutyák a minden napokban

"ÚJ VILÁG" Alapítvány és a Németh László Városi Könyvtár közös rendezvénye
Helyszín: Hódmezővásárhely, Andrássy u. 44.


Előadások:
9 óra:
Előadás: Óvodai program a Csiga-Biga Alapítvány terápiás kutyáival
Előadó: Oláh Judit óvodapedagógus, habilitációs kutyakiképző.
Alapítvány: Csiga-Biga Alapítvány
Kutyája: Conor /golden retriver/
Az előadás kivonata letölthető itt
Mobil: +36-30-338-3047


9.45 óra
Előadás: Terápiás kutyával asszisztált foglalkozások nevelési-oktatási intézményekben(Foglalkozások az integráció támogatására)
Előadó: Köböl Erika gyógypedagógus.
Alapítvány: Aura Segítő Kutya Alapítvány
Kutyái: Mázli és Alba /golden retriver/
Az előadás kivonata letölthető itt
Mobil: +36-30-299-8842

15 perc szünet

10.45 óra
Előadás: A kutyás terápia fejlesztő hatásai
Előadó: Fehérné Eleki Anita gyógypedagógus, kutyaterápiás.
Egyesület: Hanimec Kutyásterápia és Sport Egyesület
Kutyája: Bodza /golden retriver/
Az előadás kivonata letölthető itt és itt
Mobil: +36-30-301-7971

11.30 óra
Előadás: Egy fejlesztő foglalkozás felépítése, gyakorlati bemutatása különböző habitusú és termetű kutyák segítségével.
Vezeti: Szokolné Igaz Enikő kutyaterápiás.
Alapítvány: Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány
Kutyája: Diamond /cane corso/, és
Azur /angol cocker spaniel/
Az előadás kivonata letölthető itt
Mobil: +36-30--442-5231


CIKK:
Segítő kutyák a könyvtárban


Az „ÚJ VILÁG” Alapítvány és a Németh László Könyvtár 2015.10.10-én közös rendezvényt tartott „Gyógyító kutyák a mindennapokban” címmel. Ha értékelni akarnám az előadásokat, akkor az egyik látogatónk szavait idézném: „Jó kis hétvége-indítás... Nagyon hasznos előadásokat hallottunk, és szuper volt újra gyereknek lenni ilyen kutyák társaságában! Köszönjük!”
A szombat reggel 9 óra kezdésnek talán kicsit korai, de ahogy telt az idő, egyre többen voltak kíváncsiak előadóink rendkívül színvonalas, és szakmailag felkészült előadásaira, bemutatóira.
Az előadás sorozatot Gulicska Irén az „ÚJ VILÁG” Alapítvány és Koczkáné Szabó Ildikó a Hód Dog Terápiás és Terelő Szakosztály vezetője nyitotta meg. Elmondták, terveznek egy mindent átfogó segítő kutyás központ létrehozását, melynek fontosságát minden vendég megismerhette.
Az előadást Oláh Judit óvodapedagógus, habilitációs kutyakiképző folytatta, „Óvodai program a Csiga-Biga Alapítvány terápiás kutyáival” címmel. Betekintést nyerhettünk, hogyan épül fel és működik egy ilyen foglalkozás egy óvodai csoportban, milyen hatással van a gyerekek fejlődésére.
Bár egy 45 perces előadás elég hosszúnak tűnhet, mégis mindenki nagy érdeklődéssel várta Köböl Erika gyógypedagógus prezentációját „A terápiás kutyával asszisztált foglalkozások nevelési-oktatási intézményekben” címmel, melyet az Aura Segítő Kutya Alapítvány zászlaja alatt végez. Nem túlzás, hogy az elhangzottakat a laikus hallgatók is teljes mértékig élvezték, és rengeteg új ismeretre tehettünk szert mindannyian.
A kutyás terápia fejlesztő hatásairól Fehérné Eleki Anita gyógypedagógus, kutyaterápiás szakember beszélt a Hanimec Kutyásterápia és Sport Egyesület részéről. Hogy ne csak elméletben gyarapodjon tudásunk, Anita Bodza nevű golden retrieverével tette interaktívvá szereplését, melyet nagyon élveztek mind az önként jelentkezők, mind a külső szemlélők.
Végül, de nem utolsó sorban Szokolné Igaz Enikő kutyaterápiás szakember a Kutyával Egy Mosolyért Alapítványtól egy fejlesztő foglalkozást mutatott be a gyakorlatban különböző habitusú és termetű kutyák segítségével. Diamond (cane corso) és Azur (angol cocker spániel) közreműködésével egy teljes foglalkozás idejére ismét gyerekek lehettünk mindannyian. Bár a felnőtteknek kicsit lassabban mentek a feladatok, és a helyzetfelismerések, mint a gyerekeknek szoktak, legalább annyira élveztük azokat mi is. A hangulat és a fényképek legalábbis erről árulkodnak!
Köszönet mind az előadóknak, mind a közönségnek, hogy ez a színvonalas szakmai délelőtt létre jöhetett. (Pauli Katalin) képek itt.
Média: Vásárhely 24